Monday, 11 January 2016

Generalități medicale

Spuneam ieri că meseria de interpret e stresantă. Da, așa e. Mai e și o meserie foarte stratificată, foarte diversificată. 

Dacă e să mă refer strict la interpretarea comunitară, atunci trebuie să spun că cerințele fiecărui context diferă extrem de mult. Azi mă voi referi la părțile practice ale programărilor de interpretare medicală. 

LA CABINETUL STOMATOLOGIC/CLINICA DENTARĂ

DURATĂ

Pentru o programare la dentist se alocă în mod normal o oră, maxim o oră jumătate pentru pacienți multipli. Adesea, programarea poate dura mult mai puțin. Pacientul poate întârzia maxim un sfert de oră înainte de a-și pierde programarea, caz în care ceri să ți se semneze fișa și poți pleca.  

TRANSPORT 

N.B. Nu am permis auto, nici mașină, deci depind exclusiv de transportul în comun și, in extremis, de Uber. 

Ca interpret, trebuie să ții cont de condițiile de trafic și să îți iei o marjă de eroare de circa douăzeci de minute, pentru a te asigura că ajungi la timp. O întârziere de mai mult de zece minute atrage de obicei penalizări financiare din partea agenției (în general, 150% din plata cu ora). 

Terminologia e foarte specializată, dar variază extrem de puțin, motiv pentru care am interpretat des și în/dinspre franceză la dentist fără vreo problemă sau emoție. 

PACIENȚII

Relația cu pacienții trebuie să fie una profesională, nu ești acolo pentru a le fi prieten, nici consilier. Se cere să te prezinți, să le reamintești să vorbească direct cu dentistul/asistenta/recepționista, să afli în mare ce trebuie comunicat personalului medical. De notat că pacientul/a nu va putea vorbi efectiv atunci când e pe scaunul „de tortură” cu gura larg deschisă, deci va trebui atenție mărită și la limbajul non-verbal, fiindcă stomatologul trebuie să știe cât mai repede dacă ceva doare.

PLATA

Ținând cont că durează minim o oră să ajungi până și de la cabinet și că acel timp nu e luat în calcul la remunerare (dar tu oricum pierzi cca 2-3 ore din acea zi), plata pentru acea oră de interpretare la dentist este una egală cu sau ușor sub plata minimă cu ora pe economie. Singurul moment în care merită efortul este când știi că e ușor de găsit, că la recepție nu va fi haos și că va dura chiar numai 20 de minute (știu un singur cabinet super organizat, dar chiar și acolo au loc încurcături și întârzieri). Aaa, dar cireașa de pe tort e că, oricum, plata se va face abia peste două luni. 

PROGRAMĂRI MULTIPLE 

Deseori se întâmplă să ți se adauge un al doilea sau al treilea pacient la programarea originală în ultima clipă, adică exact când ai cel mai mult de pierdut dacă ai refuza. Am avut o programare care era doar pentru o doamnă și m-am trezit că e și pentru cei zece copii ai săi. E ceva ce nu mă încântă în mod deosebit, pentru că plata pentru un singur pacient e aceeași cu plata pentru unsprezece. Nu știu cât primește în plus agenția sau nu, știu doar că nu e tocmai în regulă. Din păcate, se cam poartă. Agențiile care se respectă anunță totuși. 

AVANTAJE

Stomatologii dau sfaturi foarte bune, pe care e bine să le auzi cât mai des. Cabinetele au mostre de pastă de dinți la îndemâna oricui și recepționistele sunt foarte amabile. Cabinetele sunt plasate în zone afluente, deci poți merge la cumpărături dacă ai o fereastră imediat după, ca să nu fie total irosit drumul înapoi spre casă. E o experiență utilă de liaison. 

No comments:

Post a Comment